ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΕ 25άρα ΠΙΣΙΝΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ 50άρα ΠΙΣΙΝΑ?! ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΕΙΣ!

Είναι γνωστό ότι η κολύμβηση σε πισίνα 25 μέτρων είναι τελείως διαφορετική από την κολύμβηση σε πισίνα 50 μέτρων ή αλλιώς long course pool/πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων. Σε κάθε περίπτωση σχεδόν κάθε κολυμβητής ή κολυμβήτρια έχει τύχει να κολυμπήσει είτε σε προπόνηση είτε σε αγώνες και στις δυο διαστάσεις πισινών. Αναμφίβολα η ιδανική πισίνα για προπόνηση είναι η 50άρα πισίνα σε περίπτωση που λαμβάνουμε μέρος σε αγώνες, καθώς οι περισσότερες διοργανώσεις γίνονται σε πισίνες 50 μέτρων. Ωστόσο, αυτό είναι το ιδεατό σενάριο. Τι γίνεται λοιπόν, όταν προπονούμαστε σε πισίνα 25 μέτρων και καλούμαστε να κολυμπήσουμε σε αγώνες που διεξάγονται σε πισίνα 50 μέτρων, και πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα;

Παρακάτω το Msb Makesportsbetter σας παραθέτει κάποιες χρήσιμες συμβουλές για όλους τους κολυμβητές έτσι ώστε να μπορέσετε να πετύχετε τους στόχους σας και σε πισίνα 50 μέτρων. 

1) Δώστε μεγάλη προσοχή στην τεχνική σας. Η τεχνική θα πρέπει να είναι κύριο μέλημά σας κατά τη διάρκεια της προπόνησής στην 25άρα πισίνα σε καθημερινή βάση. Είναι πολύ σημαντικό να διορθώσετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τυχόν τεχνικά λάθη στην κολύμβησή σας. Η βελτίωση της τεχνικής σας θα βοηθήσει πολύ όταν κληθείτε να κολυμπήσετε σε αγώνες σε 50μ πισίνα. Εάν δεν στοχεύσετε στην τεχνική σας τότε θα αντιμετωπίσετε διπλάσια προβλήματα όταν θα κολυμπήσετε στην πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων. 

Η πιο αποδοτική και σωστή τεχνική κολύμβησης συνεπάγεται όχι μόνο λιγότερη κόπωση αλλά και καλύτερη απόδοση και αντοχή την στιγμή του αγώνα, πράγματα τα οποία χρειαζόμαστε όταν πρέπει να κολυμπήσουμε σε πισίνα 50 μέτρων αντί 25 μέτρων. Η προπόνηση σε πισίνα 25 μέτρων σίγουρα βελτιώνει τις στροφές ενός κολυμβητή, το streamline και το underwater kick το, αλλά εφόσον εστιάσετε στην τεχνική θα δείτε και τα επιθυμητά αποτελέσματα σε χρόνους και επιδόσεις στην 50άρα πισίνα.

Διαβάστε και άλλα άρθρα του blog μας ή επισκεφθείτε το eshop μας makesportsbetter.com και δείτε προπονήσεις που εστιάζουν στην βελτίωση της τεχνική σας ή σε προπόνηση κολύμβησης στυλ.

 

2) Βελτιώστε την αερόβιά σας. Μαζί με την τεχνική, η αερόβια προπόνηση και αερόβια ικανότητα του κάθε κολυμβητή είναι το θεμέλιο για την επιτυχία. Η αεροβική άσκηση και προπόνηση των κολυμβητών σε 25άρα πισίνα θα βοηθήσει τον κολυμβητή να μεταβεί πιο εύκολα στην 50άρα πισίνα, καθώς λόγω της μεγαλύτερης διάστασής της απαιτεί κατανάλωση περισσότερης ενέργειας.

Υπάρχουν κάποιες διαφορές στην αερόβια άσκηση μεταξύ προπόνησης σε 25άρα και 50άρα πισίνα οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τη διάσταση της πισίνας και τη διάρκεια της προπόνησης. Ενώ για παράδειγμα μία αεροβική προπόνηση σε 25άρα πισίνα μπορεί να διαρκέσει 45 λεπτά, σε μία πισίνα 50 μέτρων μπορεί να διαρκέσει έως και 1 ώρα.

Τα σετ στην 50άρα πισίνα συνήθως αποτελούνται από περισσότερα μέτρα που επαναλαμβάνονται (π.χ. 200μ ή 400μ χ 5 φορές). Επίσης σε 50άρα πισίνα γίνεται πιο αισθητή και η εναλλαγή των ταχυτήτων, πράγμα το οποίο βοηθάει στην εναλλαγή ρυθμών κατά τη διάρκεια της κούρσας σε 50άρα πισίνα. 

Παρακάτω δείτε ένα παράδειγμα αερόβιας προπόνησης:


2 X 400 μικτή, 1 αλλαγή στυλ κάθε 25μ., 1 αλλαγή στυλ κάθε 50μ, 30’’ στοπ
2 X 100 ελεύθερο σε αερόβιο ρθυμό, 10’’ στοπ
2 X 50 οποιοδήποτε στυλ θέλουμε, 20’’ στοπ
2 X 300 ελεύθερο 1 γρήγορο, 1 με βαρελάκι και χεράκια, 30’’ στοπ
4 X 100 ελεύθερο σε αερόβιο ρυθμό, 10’’ στοπ
2 X 50 οποιοδήποτε στυλ θέλουμε, 20’’ στοπ
2 X 200 ελεύθερο, 50 κανονικό στυλ/50 άσκηση τεχνικής, 20’’ στοπ
6 X 100 ελεύθερο σε αερόβιο ρυθμό, 10’’ στοπ

 

3) Προπονείστε τα πόδια σας. Η δύναμη και αντοχή στα πόδια είναι σίγουρα το πρώτο πράγμα που «δοκιμάζεται» κάθε φορά που γίνεται η μετάβαση από πισίνα 25 μέτρων σε πισίνα 50 μέτρων. Παρόλο που είναι λιγότερες οι στιγμές των underwater kicks όταν κολυμπάμε σε πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να ελαττώσουμε ή να μην προπονήσουμε τα πόδια εφόσον κολυμπούμε καθημερινά σε 25άρα πισίνα. Τα δυνατά πόδια θα μας βοηθήσουν να τελειώνουμε τον αγώνα σε 50άρα δυναμικά. 

Παρακάτω σας παραθέτουμε μία προπόνηση που συνδυάζει έντονη άσκηση στα πόδια με αερόβια κολύμβηση: 

2 X 400 Ελεύθερο, εναλλάξ 100μ πόδια/100μ ελεύθερο με 30’’ στοπ 1 X 100 αποθεραπεία

4 X 200 Ελεύθερο, εναλλάξ 100μ πόδια/100μ ελεύθερο με 20’’ στοπ 1 X 100 αποθεραπεία

8 X 100 Ελεύθερο, εναλλάξ 50μ πόδια/50μ. ελεύθερο με 20’’ στοπ

Η αποθεραπεία ενδιάμεσα βοηθάει στο να στοχεύσετε και να προπονηθείτε πιο σωστά κατά τη διάρκεια του σετ με τα πόδια και το κολύμπι. Εάν παραλείψετε την αποθεραπεία θα έχετε κουράσει αρκετά τα πόδια σας στο πρώτο 400άρι και στη συνέχεια στο 200άρι δεν θα μπορέσετε να αποδώσετε. Τα πολλά μέτρα και οι επαναλήψεις του σετ των ποδιών εγγυάται μία καλή αεροβική ικανότητα πράγμα που θα βοηθήσει στην αντοχή των ποδιών σας και στην 50άρα πισίνα.

Δύο τελευταίες χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε: 1) Εάν σας δοθεί η δυνατότητα, προσπαθήστε να κολυμπήσετε έστω κάποιες φορές σε 50άρα πισίνα πριν από τους αγώνες σας. Θυμηθείτε ότι οι αγώνες σε 50άρα πισίνα θα σας δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε για να προπονηθείτε αναλόγως μετά στην 25άρα πισίνα όπως επίσης και για τυχόν αδυναμίες που θα πρέπει να δουλευτούν. 2) Μην κάνετε δραστικές αλλαγές στην προπόνησή σας. Στοχεύστε στην τεχνική, την αερόβια και την ενδυνάμωση των ποδιών και θα δείτε μεγάλη διαφορά τόσο εάν κολυμπάτε σε 25άρα πισίνα όσο και σε 50άρα πισίνα. 

Για περισσότερα νέα της πισίνας, της κολύμβησης και του αθλητισμού ακολουθείστε το Msb Makesportsbetter στα social media. Για ηλεκτρονικές αγορές επισκεφθείτε 24/7 το eshop μας makesportsbetter.com ενώ για τηλεφωνικές αγορές καλέστε καθημερινά στο 2310429149. 

 
 
 
 

 
--


Lea V. Toska
Social Media Strategist at Msb Makesportsbetter
Swimwear Designer
MSc. International Management & Design Innovation (Un. of Glasgow) (GSOA)

BSc. Finance & Accounting (Univ. of Macedonia)
 
"Nothing is impossible, the word itself says i'm possible"