swimming

Τι είναι τα αγωνιστικά μαγιό;

Τα αγωνιστικά μαγιό κολύμβησης έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αγώνες κολύμβησης. Τα μαγιό αυτά είναι κατασκευασμένα από υδρόφοβο ύφασμα πού έχει μικρότερη αντίσταση στο νερό από αυτή του δέρματος. 

- Οι κολυμβήτριες φορούν ειδικά ολόσωμα αγωνιστικά μαγιό bodysuits,με  συγκεκριμένη αγωνιστική πλάτη open back και closed back.

- Οι άνδρες κολυμβητές φορούν μαγιό jammer τύπου βερμούδα έως το γόνατο για να βοηθήσουν την κίνηση τους μέσα στο νερό κερδίζοντας έτσι πλεονέκτημα ταχύτητας.

 

Αυτά τα αγωνιστικά μαγιό και τα εξειδικευμένα αγωνιστικά μαγιό τα βρίσκει κανείς σε κολυμβητικό κατάστημα όπως το Makesportsbetter.com και MSB.

 

Από τι είναι κατασκευασμένα τα αγωνιστικά μαγιό;

Το ύφασμα των αγωνιστικών μαγιό είναι κατασκευασμένο από νάιλον που είναι ένα υδρόφοβο μόριο (που μοιάζει με του νερού). Αυτό σημαίνει ότι πολύ λίγο νερό εισέρχεται στην ίνα. 

Αυτές οι ίνες κατασκευάζονται έπειτα σε ύφασμα και εφαρμόζεται μια διαδικασία φινιρίσματος ή συγκόλλησης που παράγει ανθεκτικό και μακράς διάρκειας υδατοαπωθητικό υφασμα.

Σε αντίθεση με τα κανονικά μαγιό που σχεδιάζονται κυρίως για τις αισθητικές εμφανίσεις, τα μαγιό που σχεδιάζονται για να φορεθούν κατά τη διάρκεια των αγώνων κατασκευάζονται για να:

- Βοηθήσουν κολυμβητές να κολυμπήσουν γρηγορότερα

- Μειώνουν την τριβή και την αντίσταση του νερού

- Αυξάνουν την απόδοση της κίνησης του κολυμβητή προς τα εμπρός

Οι σφιχτή αίσθηση του μαγιό επιτρέπει την γρηγορότερη κίνηση στο νερό μειώνοντας  τη δόνηση των μυών με αποτέλεσμα  την μείωση της οπισθέλκουσας  δύναμης . Επίσης προσφέρουν μεγαλύτερη άνωση και καλύτερη αιματική ροή .

 

Ποια είναι η ιστορία των αγωνιστικών μαγιών;

Η ιστορία των αγωνιστικών μαγιό ξεκινάει από τις ανησυχίες σχετικά με το δημόσιο γυμνό κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα και από προσπάθειες για μείωση της αντίστασης του νερού κατά το δεύτερο μισό όταν πλέον διεξάγονταν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες οι οποία περιλάμβαναν και το άθλημα της κολύμβησης. 

Αυτές οι προσπάθειες οδήγησαν αρχικά τους άνδρες κολυμβητές να μειώσουν τα χαλαρά ολόσωμα μαγιό σε μαγιό τύπου σλιπάκι το αποκαλούμενο brief.

 

Γύρω στο 2000,  σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των μαγιό, οι μηχανικοί αποφάσισαν να σχεδιάσουν και να αναπαράγουν αγωνιστικά μαγιό που προσομοίαζαν το υδροδυναμικό δέρμα των θαλάσσιων ζώων, κυρίως των καρχαριών.

Με την ανάπτυξη νέων υλικών που συμπιέζουν  στο σώμα και προσφέρουν χαμηλότερη αντίσταση  στο νερό από ό,τι το δέρμα, οι κολυμβητικές εταιρίες  τείνουν να δημιουργούν  αγωνιστικά μαγιό που προσφέρουν  πλήρη κάλυψη σώματος από τους αστράγαλους  μέχρι τον αυχένα και τους καρπούς για άνδρες και γυναίκες.

Η πραγματική επανάσταση της Speedo

Στις 13 Φεβρουαρίου 2008, η εταιρία Speedo κυκλοφορεί  το LZR Elite μαγιό που ειναι φτιαγμένο από υφασμα ελαστάνης ναιλον και πολυουρεθανη σε συνεργασία με την ΝASA.

Θεωρείται  το ταχύτερο μαγιό στον κόσμο το  επίκεντρο της εκστρατείας της Speedo είναι Ολυμπιακoί Αγώνες του 2008, με επικεφαλής τον Michael Phelps. Μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο 2008 οι Ιταλικές εταιρίες  Arena και Jaked έχουν δημιουργήσει παρόμια αγωνιστικά μαγιό με πολυουρεθάνη ένω ταυτόχρονα εμφανίζονται και αγωνιστικά μαγιό που χρησιμοποιούν καθαρή πολυουρεθάνη που πλέον της άνωσης η καινοτομία είναι να συμπιέζει και να αδυνατίζει τους κολυμβητές.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2008 το 98% όλων των μεταλλίων καθώς και το 94% όλων των νικητών και 23 από τα 25 παγκόσμια ρεκόρ πραγματοποιήθηκαν με αγωνιστικό μαγιό που περιείχε πολυουρεθάνη. Arena swimwear, Jaked, Speedo έχουν πλέον μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ τους για το ποιος θα έχει το καλύτερο αγωνιστικό μαγιό. 

Έως τις 24 Αυγούστου 2009, 93 παγκόσμια ρεκόρ είχαν σπάσει οι κολυμβητές που φορούσαν αγωνιστικό μαγιό που περιείχε πολυουρεθάνη.

Τον Ιούλιο του 2009, η παγκόσμια ομοσπονδία κολύμβησης «FINA» ψήφισε την απαγόρευση των μη κλωστοϋφαντουργικών (μη υφασματένιων) «πλαστικών» μαγιό. 

Η νέα πολιτική εφαρμόστηκε για την καταπολέμηση των ζητημάτων που σχετίζονται με τα μαγιό που βελτιώνουν την απόδοση, παρεμποδίζοντας τη δυνατότητα μέτρησης με ακρίβεια της απόδοσης των κολυμβητών. 

Στη συνέχεια, η νέα απόφαση δηλώνει ότι τα μαγιό ανδρών μπορούν να καλύψουν με ακρίβεια την περιοχή από τον ομφαλό ως το γόνατο (jammer) και από την άλλη τα αγωνιστικά μαγιό των γυναικών θα καλύπτουν από τον ώμο ως το γόνατο (bodysuits). Οι νέοι κανονισμοί τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2010.

 

Πως δημιουργήθηκε η σειρά Powerskin;

Το 2012 η Arena Swimwear δημιουργεί το επαναστατικό μαγιό Powerskin Carbon pro και για πρώτη φορά ενσωμάτωνει ανθρακονήμματα μέσα στο ύφασμα του αγωνιστικού μαγιό, προσθέτοντας μια εντελώς νέα διάσταση στην έννοια της συμπίεσης μεγιστοποιώντας την υποστήριξη και τον έλεγχο όποτε και όπου χρειάζεται.

Η έννοια της ευφυούς συμπίεσης ήταν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο δημιουργείτε μια νέα ολοκληρωμένη σειρά Arena Powerskin Carbon,  που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό, την προσαρμογή της τεχνολογίας σύμφωνα  με τις ανάγκες κάθε κολυμβητή. Δημιουργείται  το μαγιό για να ταιριάζει στο μεγαλύτερο πληθυσμό των κολυμβητών το λεγόμενο Arena Carbon-Flex (2014), και το μαλακό αγωνιστικό μαγιό  Arena Carbon –Air (2015).

Πως φτιάχτηκε το Arena Carbon Ultra

Μετά την επιτυχία της σειράς Arena Carbon η ομάδα τεχνολογίας της Arena Carbon επιδιώκει ένα “κβαντικό άλμα” και αναζητάει πως θα μπορούσαν τα εσωτερικά μέρη του αγωνιστικού μαγιό να βοηθήσουν τον κολυμβητή να γίνει γρηγορότερος.

Έτσι φτιάχτηκε το Arena Carbon Ultra το οποίο ενσωματώνει ένα νέο επίπεδο υποστήριξης και διαχείρισης της κίνησης με εσωτερική δομή - το σύστημα ένωσης ULTRA- σχεδιασμένο για να βελτιώσει τη φυσιολογία του κολυμβητή.

 Συνδέοντας τις βασικές ομάδες μυών και διαφοροποιώντας την άνω και κάτω κίνηση του σώματος, αυξάνει την αποτελεσματικότητα του κολυμβητή και βελτιώνει τη θέση του σώματός τους μέσα στο νερό. 

Επίσης, με τη στόχευση συγκεκριμένων ζωνών συμπίεσης, υποστηρίζει και εξομαλύνει περαιτέρω τον οργανισμό να μειώσει στροβιλισμούς και αντιστάσεις.

 Επιπλέον, το εξωτερικό μέρος μαγιό ULTRA-CAGE εμπεριέχει τριπλάσιο άνθρακα από πριν, ενισχύοντας την έξυπνη συμπίεση χωρίς να διακυβεύεται η ελαστικότητα του μαγιό και ή ελευθερία της κίνησης.

MADE FOR THIS 

To 2019 η Speedo μας παρουσιάζει για  τους κολύμβητές μικρών αποστάσεων το Fastskin LZR pure Intent , που διαθέτει συμπίεση από 2 υφάσματα και εργονομική ραφή που έχει σχεδιαστεί για να συνδέει τις βασικές μυϊκές ομάδες με στόχο καλύτερη  απόδοση. Το διπλό ύφασμα έχει ως στόχο τη μείωση της αντίστασης στο νερό, και η τριπλή υφή με συγκολλημένες ραφές έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν μεγαλύτερη και ευκολότερη κίνηση. 

Το Fastskin LZR Pure Valor ενα μαγιό για όλα τα αγωνισματα και τις αποστάσεις είναι κατασκευασμένο από ελαφρύτερο ύφασμα και χαρακτηρίζεται από μέτρια συμπίεση.Έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει μεγαλύτερο εύρος κίνησης.

GLIDE AND POWER, LIGHT AND RIGHT. 

Το 2020 η Arena πήρε την έγκριση της FINA (παγκόσμια ομοσπονδία κολύμβησης) για 2 καινούργια  αγωνιστικά μαγιό.

Το Powerskin Carbon Glide και το Powerskin Carbon-Core FX με στόχο ο κολυμβητής αρχικά να νιόθει αλλά και να είναι γρηγορότερος μέσα στο νερό. Το πλέγμα με τεχνολογία Carbon Cage συμπιέζει συγκεκριμένους μυς και η καινοτόμες εσωτερικές και εξωτερικές ταινίες συνδέουν διαφορετικές περιοχές του σώματος για αρμονικότερη κίνηση. 

Απο το 2019 κυκλοφορεί και το Arena Powerskin Carbon-AIR²

Στα 2 φυσικά καταστήματα MSB Makesportsbetter στη Θεσσαλονίκη και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα Eshop: makesportsbetter.com θα βρείτε όλα τα νέα αγωνιστικά μαγιό όλων των εταιριών καθώς και όλα τα κολυμβητικά είδη και ο swim expert με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004, Χρήστος Παπαδόπουλος, θα είναι κοντά σας να συζητήσετε και να σας προτείνει την καλύτερη επιλογή σε αγωνιστικό μαγιό.