Πετσέτα ή Μπουρνούζι; Μικροΐνες ή Βαμβάκι;

Πετσέτα ή Μπουρνούζι; Μικροΐνες ή Βαμβάκι;

Τι είναι καλύτερο για να στεγνώσεις το σώμα σου μετά το κολύμπι στη θάλασσα, μετά το κολυμβητήριο ή το σπα;

Χρόνια τώρα κολυμβητές σε όλο τον κόσμο που πηγαίνουν για προπόνηση ή για να χαλαρώσουν σε σπα και σάουνες, αναρωτιούνται τι να έχουν μαζί τους για να στεγνώσουν το σώμα τους και να μην κρυώνουν πριν και μετά τη δραστηριότητά τους.

Το Makesportsbetter.com που βρίσκεται στο χώρο της κολύμβησης και του αθλητισμού σχεδόν 4 δεκαετίες θα σας αναλύσει παρακάτω τις επιλογές που έχει κάθε κολυμβητής και κολυμβήτρια όσον αφορά το αν θα πάρει πετσέτα ή μπουρνούζι και από τι υλικό. Κυκλοφορούν στην αγορά χρόνια τώρα μεγάλη ποικιλία από πετσέτες και μπουρνούζια για χρήση σε πισίνες, πριν και μετά την κολύμβηση στη θάλασσα και σε γυμναστήρια και σπα. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή κατά την αγορά τους γιατί μπορεί να επιλέξουμε εταιρία και ποιότητα που δεν είναι κατάλληλη για αθλητική χρήση. 

Δεν είναι όλες οι ποιότητες πετσέτας και μπορυνουζιού το ίδιο, και μπορεί πχ κάποια εταιρία να παράγει πιστοποιημένα υλικά σε πετσέτα ή μπουρνούζι αλλά να μην είναι της επιθυμητής ποιότητας ή απορροφητικότητας. Για παράδειγμα υπάρχουν πολλές ανώνυμες εταιρίες ή εταιρίες που πωλούνται σε καταστήματα με λευκά είδη ή σε πάγκους λαϊκής που ναι μεν παρέχουν βαμβακερά ή μικροϊνών υφάσματα πετσετών ή μπουρνουζιών αλλά τα προϊόντα τους δεν είναι το ίδιο ποιοτικά και ανθεκτικά σε συνθήκες πισίνας, θάλασσας ή και γενικά αθλητική δραστηριότητα. Σε αντίθεση με τις εταιριών κολυμβητικών ειδών όπως η Arena, Speedo, Jaked, BEYO κτλ που είναι εξειδικευμένες στο να παράγουν πετσέτες και μπουρνούζια με το ιδανικό βάρος υφάσματος για εύκολη και άνετη μεταφορά και την κατάλληλη πλέξη που να απορροφάει την υγρασία και να αντέχει σε χρήση κοντά σε χλώριο και αλατόνερο.

Ένας κολυμβητής αυτό που αναζητἀ στην πετσέτα ή το μπουρνούζι του είναι να έχει καλή απορροφητικότητα υγρασίας, να είναι από υλικό μαλακό και καλής ποιότητας με αντοχή στο χρόνο και να είναι εύκολο στην μεταφορά μέσα στην τσάντα κολυμβητηρίου. Σε δεύτερο επίπεδο ο κολυμβητής θέλει η πετσέτα ή το μπουρνούζι του να τον κρατάει όσο το δυνατόν πιο ζεστά σε συνθήκες υγρασίας και κρύου και να στεγνώνουν σχετικά εύκολα τα υλικά μετά από κάθε χρήση. 


 ΠΕΤΣΕΤΑ Ή ΜΠΟΥΡΝΟΥΖΙ;

Καταρχἀς ας δούμε πότε συνιστάται και προτιμάται η χρήση πετσέτας έναντι μπουρνουζιού. Συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου επικρατεί ζέστη και οι κολυμβητές μεταφέρουν λιγότερα πράγματα και ρούχα μαζί τους επιλέγουν να αγοράζουν πετσέτες για χρήση στο κολυμβητήριο ή τη θάλασσα και τα γυμναστήρια. Οι επώνυμες πετσέτες κολύμβησης Arena, Speedo, Jaked, Funkita, είναι ελαφριές αλλά ταυτόχρονα πολύ απορροφητικές και συνδυάζουν ευκολία στην μεταφορά και στο στέγνωμα, στο πλύσιμο αλλά και υπέροχα χρώματα και σχέδια. Επομένως σε συνθήκες καλοκαιριού ή σε κλειστές πισίνες και κλειστά γυμναστήρια και σπα, πολύ συχνά επιλέγονται οι πετσέτες έναντι των μπουρνουζιών για ευκολότερη μετακίνηση μέσα στις τσάντες κολυμβητηρίου. 

Το μπουρνούζι από την άλλη επιλέγεται συχνότερα σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις μη στεγασμένες, σε αγώνες σε εξωτερικές πισίνες, στο κολύμπι στη θάλασσα και σε περιόδους χειμώνα. Το μπουρνούζι επειδή διαθέτει την κουκούλα δίνει στον κολυμβητή να στεγνώσει τα μαλλιά του, να σκουπιστεί και αλλάξει καλύπτοντας όλο το σώμα του, χωρίς να εκτίθεται και χωρίς να κρυώνει. Ακόμη, το μπουρνούζι έναντι της πετσέτας, διαθέτει δύο τσέπες για μεταφορά μικρών αξεσουάρ κολύμβησης, ή κλειδιών και ρυθμιζόμενη ζώνη μέσης για να εξυπηρετεί τον κάθε αθλούμενο. Το μπουρνούζι κολυμβητηρίου χρησιμοποιείται επίσης αρκετά από ομάδες κολύμβησης, ομάδες Water Polo και παιδιά μικρότερων ηλικιών και εφήβους γιατί πριν την προπόνηση κάνουν ζέσταμα και το μπουρνούζι μπορεί να τους κρατήσει πιο ζεστά από ό,τι μία πετσέτα. Η Arena με το Arena Core Soft Bathrobe συνδυάζει το απορροφητικό βαμβακερό μπουρνούζι με την μέγιστη απαλότητα βαμβακερού υλικού. Τα βαμβακερά μπουρνούζια ωστόσο χρειάζεται ενδεχομένως περισσότερο χώρο για να μεταφερθούν και περισσότερο χρόνο να στεγνώσουν μετά τη χρήση τους. 

 ΒΑΜΒΑΚΕΡΟ ΥΛΙΚΟ Ή ΥΛΙΚΟ ΜΙΚΡΟΪΝΩΝ

Τη μεγάλη λύση στο πρόβλημα μεταφοράς και στεγνώματος ενός βαμβακερού μπουρνουζιού έναντι βαμβακερής πετσέτας ήρθε να λύσει πριν 1 δεκαετία περίπου η ανακάλυψη και η παραγωγή της τεχνητής ίνας Μικροϊνών. Οι μικροϊνες είναι μία εναλλακτική του βαμβακιού, , απόλυτα ασφαλής και υγιής, με σύνθεση από πολυεστέρα και πολυαμίδη, πιστοποιημένη με OEKOTEX, για όλες τις επώνυμες εταιρίες κολυμβητικών ειδών. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η επιλογή μπουρνουζιού ή πετσέτας με μικροϊνες είναι και πιο οικονομική λύση σε σχέση με την επιλογή βαμβακερού μπουρνουζιοὐ ή βαμβακερής πετσέτας αντίστοιχα. Η φιλοσοφία των μικροϊνών σε χρήση σε μπουρνούζι ή πετσέτα, είναι ότι πλέξη της ίνας είναι πολύ πυκνή και πολύ σφιχτά πλεγμένη εν αντιθέσει με την ίνα του βαμβακιού. Η μικροϊνα ως πυκνή και σφιχτή στην πλέξη απορροφά την υγρασία, αλλά δεν της επιτρέπει να βραχεί με τον τρόπο που κάνει η ίνα του βαμβακιού. Η μικροϊνα με άλλα λόγια λόγω της πλέξης της εξαερίζεται πιο εύκολα και άρα στεγνώνει και πιο εύκολα σε σχέση με το βαμβάκι. Λόγω της τεχνολογίας της επίσης είναι πολύ ελαφρύτερη από το βαμβάκι και σε στεγνή φάση και σε βρεγμένη φάση. Επομένως, εάν ψἀχνετε υλικό που να απορροφά την υγρασία μετά την κολύμβηση ή το γυμναστήριο, αλλά ταυτόχρονα να εξαερίζεται εύκολα και να μεταφέρεται και να χωράει στην τσάντα κολυμβητηρίου τότε η επιλογή πετσέτας ή μπουρνουζιού μικροϊνών είναι η ιδανικότερη για εσάς. H Arena κυκλοφορεί το Arena Zeal Bathrobe και τα Arena Smart towel με τη χρήση μικροϊνών σε διάφορα χρώματα και σχέδια. Είναι σημαντικό εδώ να αναφέρουμε ότι οι πετσέτες και τα μπουρνούζια μικροϊνών πλένονται σε χαμηλές θερμοκρασίες έως και 40 βαθμών Κελσίου, δεν μπαίνουν στεγνωτήριο και καθαριστήριο, και σιδερώνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Arena, Speedo, Jaked, FUNKITA Πετσέτες μικροϊνών και μπουρνούζι μικροϊνών μπορείτε να βρείτε ανά πάσα στιγμή από τα καταστήματα κολυμβητικών ειδών και εξοπλισμού κολύμβησης Msb Makesportsbetter και το eshop Makesportsbetter.com

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τα Arena μπουρνούζια ή τις Arena πετσέτες κολυμβητηρίου και των υπόλοιπων εταιριών κολυμβητικών ειδών επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα Makesportsbetter.com, ή ακολουθείστε μας στα κοινωνικά δίκτυα ή κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube @makesportsbetter.