Συμβουλές για τη σωστή χρήση και εφαρμογή για τα μαλακά βατραχοπέδιλα εκμάθησης κολύμβησης.

Σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές για τη σωστή χρήση και εφαρμογή για τα μαλακά βατραχοπέδιλα εκμάθησης κολύμβησης.


Πώς φοράμε τα βατραχοπέδιλα:

Καθόμαστε σε μία καρέκλα και αφαιρούμε παπούτσια και κάλτσες. Τα βατραχοπέδιλα θα πρέπει να φοριούνται με γυμνό πόδι. Βάζουμε το πόδι μέσα στο βατραχοπέδιλο και με τα δυο χέρια πιάνουμε το πίσω μέρος της φτέρνας του βατραχοπέδιλου και προσπαθούμε να «σύρουμε» τα δάχτυλα και το πέλμα μέσα και μπροστά. Τα δάχτυλα του ποδιού στην μπροστινή εγκοπή σε κάποιους προεξέχουν αρκετά και σε άλλους δεν προεξέχουν καθόλου, εξαρτάται την ανατομία του καθενός χωρίς να σημαίνει κάτι για το νούμερο. Η εφαρμογή του βατραχοπέδιλου ανάλογα αν είμαστε ιδρωμένοι ή στεγνός μπορεί να είναι πιο εύκολη ή πιο δύσκολη.


Το σωστό νούμερο βατραχοπέδιλου:

Μόλις εφαρμόσουμε το βατραχοπέδιλο κοιτάμε την εφαρμογή του γύρω από το «κουντεπιέ» μας, δηλαδή στο σημείο του πάνω μέρους του πέλματος. Εάν το βατραχοπέδιλο κάνει καλή εφαρμογή στο κουντεπιέ και το βατραχοπέδιλο δεν μπαινο-βγαίνει εύκολα τότε το νούμερο είναι ιδανικό! Θυμηθείτε ότι στο νερό το βατραχοπέδιλο θα γλιστράει και εάν είναι ελάχιστα μεγάλο θα βγαίνει από το πόδι. Επομένως τα βατραχοπέδιλα τα παίρνουμε πάντα στενά και εφαρμοστά σε όλο το μήκος του πέλματος και το ίδιο ισχύει και στα παιδιά και στους ενήλικες. Για ένα παιδάκι δεν σκεφτόμαστε ότι το θέλουμε με περιθώριο γιατί το παιδί θα μεγαλώσει, αντιθέτως το βατραχοπέδιλο πρέπει να είναι εφαρμοστό και ακριβώς για το πέλμα. Το βατραχοπέδιλο εάν είναι έστω και ελαφρώς μεγάλο ή χαλαρό θα είναι τεράστιο μέσα στο νερό, θα βγαίνει και δεν θα ευχαριστηθείτε την προπόνησή σας.


Εάν για παράδειγμα κάποιος φοράει νούμερο 40 παπούτσι θα επιλέξει το βατραχοπέδιλο νούμερο 38-40. Εάν κάποιος φοράει το νούμερο 44.5 σε παπούτσι τότε θα επιλέξει το βατραχοπέδιλο νούμερο 42-44 κοκ. Άρα το βατραχοπέδιλο το επιλέγουμε πάντα σφιχτό και εφαρμοστό και στο νούμερο επιλέγουμε το εύρος που είναι ελάχιστα μικρότερο από αυτό που φοράμε στα παπούτσια.  


*Σε περίπτωση που θεωρείτε ότι είναι μικρό το νούμερο σας προτείνουμε να το δείξετε στον προπονητή - εκπαιδευτή και να μην αποφασίσετε  μόνοι σας ότι δεν είναι σωστό. 

**Μην γράψετε το όνομα του παιδιού πάνω στο πέδιλο και μην πετάξετε απόδειξη και σακούλα- συσκευασία αν δεν αποφασίσετε να το κρατήσετε .