swimming

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΑΓΙΟ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, 

 ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ & ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΣ

Για ορισμένους κολυμβητές, άνδρες ή γυναίκες ακόμη και νεαρά παιδιά, το να βρουν και να αγοράσουν ένα μαγιό προπόνησης που να τους αρέσει και να τους ταιριάζει μπορεί να φαντάζει δύσκολο πράγμα. Στη σημερινή εποχή υπάρχουν άπειρες επιλογές από μαγιό, από τα οποία καλείται ο κάθε κολυμβητής να διαλέξει τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι η σκέψη και μόνο πως μπορεί να χρειαστεί να πάει κανείς σε κατάστημα κολυμβητικών ειδών και να διαλέξει 5 με 10 μαγιό κολύμβησης να δοκιμάσει, να ξοδέψει τόσο πολύ χρόνο και στο τέλος να μην του αρέσουν τα μαγιό ή να μην κολακεύουν το εκάστοτε σωματότυπο πολλές φορές δυσκολεύει τον κολυμβητή να βγει στην αγορά μαγιό ή ακόμη και να ασχοληθεί αβίαστα με το σπορ της κολύμβησης. Φυσικά υπάρχει πάντα η λύση να αγοράσει κανείς τα μαγιό του και ηλεκτρονικά, όπως από το Makesportsbetter.com, αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμη που προτιμούν να δουν από κοντά και να ζήσουν την εμπειρία της αγοράς μέσα στο ίδιο το φυσικό κολυμβητικό κατάστημα. 

Εμείς συμβουλεύουμε κάθε κολυμβητή να μας έχει εμπιστοσύνη και να δοκιμάσει διαφορετικά μοντέλα πατρόν μαγιό κολύμβησης, για να βρεθεί το κατάλληλο μοντέλο που να ταιριάζει στο εκάστοτε σωματότυπο και στην σωματοδομή. Όταν ένας κολυμβητής διαλέξει το σωστό μοντέλο μαγιό για τον ίδιο υπάρχει μεγάλη διαφορά αυτόματα και στην ψυχολογία και στην απόδοση και άνεση την ώρα της προπόνησης. Έτσι λοιπόν θα πρέπει κάθε κολυμβητής ή κολυμβήτρια ή ακόμη και οι γονείς των παιδιών να έχουν κατά νου κάποια συγκεκριμένα πράγματα πριν βγουν στην αναζήτηση μαγιό προπόνησης.

SWIMWEAR FIT

ΤΟ ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΟ ΜΑΓΙΟ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΩΜΑ

Πρώτα από όλα, κοιτάμε το πώς εφαρμόζει ή το “fitting” ενός μαγιό πάνω στο σώμα. Θα πρέπει η εφαρμογή του μαγιό να είναι εφαρμοστή, στενή χωρίς να δημιουργεί δυσφορἰα, και να παραμένει στη θέση του εάν υποθέσουμε ότι μπούμε στο νερό και βραχεί. Είτε κάνετε κλασσική κολύμβηση, καταδύσεις, συγχρονισμένη, aquaerobics κτλ το μαγιό σας θα πρέπει να σας επιτρέπει να κινείστε άφοβα και χωρίς πρόβλημα να είναι ούτε πάρα πολύ στενό για να αποκαλυφθεί κάποιο σημείο που δεν θέλετε ούτε όμως και πάρα πολύ άνετο για να φύγει από τη θέση του και πάλι να νιώσετε άβολα. Αν δεν είσαστε σίγουροι για το μέγεθος του μαγιό που θέλετε να αγοράσετε σας προτείνουμε να επιλέξετε το μικρότερο νούμερο αντί για το μεγαλύτερο, καθώς το υλικό του υφάσματος θα τεντωθεί και θα ξεχειλώσει έπειτα από χρήση μέσα στο νερό. Αν αυτό που ψάχνετε είναι να σας καλύπτει περισσότερο το μαγιό, τότε αντί να επιλέξετε απλά το μεγαλύτερο νούμερ, καλύτερα να επιλέξετε μαγιό με διαφορετικό πατρόν και στυλ.

ΑΠΟΔΟΣΗ-ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΓΙΟ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Για ένα μαγιό προπόνησης, η συμπεριφορά του μέσα στο νερό είναι ένα από τα πιο σημαντικά του χαρακτηριστικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα χρειαστείτε ένα μαγιό που να σας προσφέρει όσο το δυνατόν λιγότερο αντίσταση μέσα στο νερό, αλλά που να παρέχει ωστόσο υποστήριξη και κάλυψη όταν και όπου χρειάζεται και δίνει ελευθερία κινήσεων. 

Πιο ειδικά τα γυναικεία μαγιό προπόνησης με τις μεγάλες ανοιχτές πλάτες είναι σχεδιασμένα για υψηλού επιπέδου κολυμβητές και κολυμβητές που κάνουν πρωταθλητισμό, καθότι παρέχουν μέγιστη ευελιξία και ελευθερία κινήσεων στον κολυμβητή για να εκτελέσει όλα τα στυλ κολύμβησης ελεύθερα και αβίαστα χωρίς να τον περιορίζουν ραφές και επιπλέον ύφασμα που δεν χρειάζεται. Μάλιστα η Arena Water Instinct & Swimwear αποκαλεί αυτά τα μαγιό ως "Freedom-Backs”, και είναι διαθέσιμα στα καταστήματα MSB Makesportsbetter και ηλεκτρονικά στο Makesportsbetter.com με ποικίλα δεσίματα και χρώματα. Αυτού του είδους μαγιό προπόνησης είναι ιδανικά για αθλητές κολύμβησης που θέλουν το καλύτερο μαγιό για να αποδόσουν στην προπόνηση αλλά να έχουν και στυλ ταυτόχρονα. 

Συνεχίζοντας στα γυναικεία μαγιό προπόνησης βρἴσκουμε και τα μαγιό με “Ergonomic Backs” ή αλλιώς με εργονομική πλάτη. Αυτά τα μαγιό παρέχουν μεγαλύτερη υποστήριξη και εργονομική εφαρμογή και άνεση στην κολυμβητρια που το φοράει. Αυτά τα μοντέλα μαγιό είτε είναι με εσωτερική επένδυση στην περιοχή του στήθους, είτε έχουν εσωτερικό μπουστάκι ενσωματωμένο είτε έχουν ρυθμιζόμενες τιράντες. Γυναίκες με μεγαλύτερο στήθος συνήθως καλύπτονται με αυτήν την κατηγορία μαγιό καθώς τους εφαρμόζουν καλύτερα και τους κολακεύουν ιδιαίτερα για να μπορούν να κολυμπούν άνετα. 

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που μπορούν να διαλέξουν οι γυναίκες κολυμβήτριες είναι το ύψος του κοψίματος του μαγιό πάνω στο μπούτι, το σημείο του ποδιού δηλαδή που τελειώνει το ύφασμα του μαγιό. Με άλλα λόγια υπάρχουν μαγιό “high leg”, “normal” και με διάφορες άλλες ονομασίες ανάλογα την εταιρία. Το πιο “leg cut” θα διαλέξει κάθε κολυμβήτρια εξαρτάται εκτός από το επίπεδο προπόνησής της, από την ηλικία και το προσωπικό της σωματότυπο. Πιο συγκεκριμένα, τα “normal” ή "low leg cuts” είναι συνήθως κατάλληλα για μικρές ηλικίες κοριτσιών όπου το σώμα ακόμη δε διαθέτει καμπύλες και δεν απαιτείται πλήρης ελευθερία κινήσεων μεταξύ ποδιών και κορμού. Όσον αφορά τώρα “high leg” κοψίματα σε μαγιό, αυτά είναι φτιαγμένα κυρίως για γυναικεία σώματα και κολυμβήτριες με απιατήσεις κινήσεων κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους. Τώρα για θέματα αισθητικής, τα “high leg” μαγιό είναι ιδανικά για να δημιοργήσουν ισορροπία και αρμονία σωματική. Για παράδειγμα, εάν κάποια κολυμβήτρια έχει αναλογικά μακρύτερο κορμό σε σχέση με τα πόδια της, τότε τα “high leg” μαγιό της ταιριάζουν καλύτερα από ένα “normal” ή "low leg cut” μαγιό, γιατί δημιουργείται η αίσθηση πως τα πόδια μακραίνουν και ο κορμός κονταίνει. Το αντίθετο συμβαίνει όταν μία κολυμβήτρια έχει πολύ ψηλά πόδια και μικρό κορμό, όπου αν διαλέξει ένα “normal” ή "low leg cut” μαγιό θα την κολακεύει περισσότερο από ένα “high leg” μαγιό. 


Επίσης, η λαιμόκοψη ενός μαγιό προπόνησης μπορεί να ταιριάζει σε διαφορετικά είδη κολυμβητριών. Εάν πχ μία κολυμβήτρια έχει φαρδιά μέση ένα μαγιό προπόνησης με σχήμα V στη λαιμόκοψη θα τραβήξει την προσοχή προς τα πάνω προς το πρόσωπο. Από την άλλη ένα μαγιό με οριζόντιο κόψιμο λαιμόκοψης θα τραβήξει την προσοχή προς τους ώμους και θα τους τονίσει.

ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΟΛΟΣΩΜΟ Ή ΜΠΙΚΙΝΙ;

Τα περισσότερα μαγιό προπόνησης είναι ολόσωμα, αλλά όλες οι εταιρίες όπως οι Speedo, Arena, BEYO SWIMWEAR, Jaked, TYR, DIANA, FUNKITA, TURBO κτλ. λανσάρουν και μαγιό προπόνησης μπικίνι. Τα μπικίνι ῾διακόπτουν῾ το βλέμμα όταν αντικρίζουμε μία κολυμβήτρια να το φοράει. Με άλλα λόγια τα μπικίνι μπορούν αισθητικά δείξουν πιο μικρό ή πιο κοντό έναν ήδη μακρύ κορμό.

ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ Ή ΜΟΝΟΧΡΩΜΟ ΜΑΓΙΟ;

Διαφορετικά χρώματα στα μαγιό ταιριάζουν σε διαφορετικές επιδερμίδες κολυμβητών. Αναμφίβολα, το μαύρο μονόχρωμο μαγιό τείνει να λεπταίνει και να σμιλεύει τα σώματα. Οι κάθετες γραμμές δίνουν την αίσθηση ενός ψηλού και αδύνατου σώματος, ενώ οι οριζόντιες δίνουν την αντίθετη αίσθηση. Τα μεγάλα και πολύχρωμα prints συνήθως αναδεικνύονται είτε πάνω σε ενήλικες κολυμβητές είτε σε παιδιά. 

ΠΟΙΟ ΜΑΓΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΔΡΕΣ Ή ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ;

Όπως ήδη θα περιμένατε, το να επιλέξει ένας άνδρας μαγιό είναι πολύ πιο εύκολη και απλή υπόθεση σε σχέση με μια γυναίκα, καθώς τα ανδρικά μαγιό δεν καλύπτουν μεγάλο μέρος του σώματος όπως την κοιλιά και το στήθος που καλύπτει ένα γυναικείο μαγιὀ. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικά φάρδη μαγιό προπόνησης όσον αφορά το μήκος του ανδρικού ή παιδικού αγορίστικου μαγιό. Την ποικιλία αυτών των μαγιό θα τη βρείτε στα καταστήματα MSB Makesportsbetter και ηλεκτρονικά στο Makesportsbetter.com. Αρχικά, υπάρχει το κλασσικό “brief” ή αλλιώς μαγιό “Speedo” όπως αποκαλείται και στο εξωτερικό καθώς δημιουργήθηκε πρώτα από την “Speedo”. Αυτό το μαγιό παρέχει την λιγότερη κάλυψη και είναι ιδανικό για μικρά παιδιά και ενήλικες κολυμβητές που επιζητούν πλήρη ελευθερία κινήσεων την ώρα που κολυμπούν. Για παράδειγμα, πολλοί κολυμβητές του προσθίου διαλέγουν το κλασσικό “brief” για τη προπόνηση γιατί τους επιτρέπει να εκτελούν την κίνηση των ποδιών προσθίου πιο εύκολα. Επίσης, αυτό το μαγιό ταιριάζει σε γενικώς αδύνατα σωματότυπα. 


Στη συνέχεια υπάρχουν τα μαγιό “trunks” όπως τα αποκαλούν οι Funkita και BEYO Swimwear. Αυτά τα μαγιό είναι πιο καινούρια σαν πατρόν καθώς κυκλοφορούν λιγότερα χρόνια στην αγορά και έχουν πιο φαρδιά πλαϊνά χωρίς να είναι όσο φαρδιά είναι τα μπόξερ, που είναι η επόμενη κατηγορία ανδρικών μαγιὀ. Τα μαγιὀ τύπου “trunks” είναι πολύ δημοφιλή σε νεαρούς κολυμβητές και σε διάσημους πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες, καθώς διαθέτουν συνήθως έντονα χρώματα και είναι πολύχρωμα. Είναι πιο νεανικά και trendy, δίνουν ελευθερία κινήσεων χωρίς να είναι πολύ λεπτά σαν “briefs” στο πλάι. Είναι ιδανικά για κολυμβητές που θέλουν να έχουν στυλ στην προπόνηση, να έχουν τα βλέμματα επάνω τους και να δείχνουν την έντονη προσωπικότητά τους. Σαν κόψιμο ταιριάζει τόσο σε αδύνατα όσο και σε ιδιαίτερα γυμνασμένα σώματα. Στα πολύ γυμνασμένα και ανδρικά σώματα δίνει την αίσθηση της αρμονίας μεταξύ μεγάλης σωματικής ανάπλασης και ιδανικής κάλυψης σε μαγιό. Στα μικροκαμωμένα σὠματα δίνουν την αίσθηση ότι το σώμα είναι πιο γεμάτο από ό,τι δείχνει, οπότε χαρίζει όσο όγκο χρειάζεται.


Έπειτα υπάρχουν τα μαγιό με κόψιμο “boxer shorts”. Αυτά διατίθενται σεχδόν από κάθε μεγάλη εταιρία κολύμβησης. Θεωρούνται πιο κλασσικά από τα μαγιό τύπου “trunks”, καθώς είναι μονόχρωμα συνήθως ή με ελάχιστη προσθήκη χρώματος στα πλαϊνά ή στα λογότυπα των εταιριών. Προτιμώνται κυρίως από ερασιτέχνες ἀνδρες κολυμβητές συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας λόγω κλασσικών χρωμάτων και της μεγαλύτερης κάλυψης σώματος που διαθέτουν. Τα μαγιό αυτά γενικώς δεν χρησιμοποιούνται από πρωταθλητές κολυμβητές λόγω του ότι καλύπτουν μεγαλύτερη επιφάνειας του ποδιού στα πλαϊνά και δυσκολεύουν την κίνηση των ποδιών και γιατί απαγορεύονται για χρήση σε αγώνες κολύμβησης. Μόνο τα εγκεκριμένα με τη πιστοποίηση της FINA σε εμφανές σημείο αγωνιστικά μαγιό επιτρέπονται στους αγώνες κολύμβησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση που ο κολυμβητής δεν διαθέτει μαγιό αγωνιστικό εγκεκριμένο, τότε μόνο τα μαγιό τύπου “brief” επιτρέπονται στους αγώνες κολύμβησης. Τα “boxer shorts” μαγιό είναι κολλητά όπως κάθε μαγιό που επιτρέπεται στο κολυμβητήριο και είναι ιδανικό για μεγάλα σωματότυπα, με όγκο ή πολύ ύψος. 

Τέλος, υπάρχουν τα μαγιὀ τύπου “jammer”. Αυτά είναι κολλητά και φτάνουν σε μήκος όπως τα ανδρικά αγωνιστικά μαγιό, λιγο πάνω από το γόνατο. Αυτά που δεν διαθέτουν την πιστοποίηση της FINA και θεωρούνται συνεπώς κατάλληλα μόνο για προπόνηση είναι συνήθως μονόχρωμα, αλλά τώρα τελευταία άρχισαν να κυκλοφορούν και χρωματιστά. Χρησιμοποιούνται από ερασιτέχνες κολυμβητές ή ενήλικες κολυμβητές που κάνουν μαραθώνια κολύμβηση, τριαθλητές και κολυμβητές κατηγορίας Masters. Προσδίδουν ένα πιο σοβαρό προφίλ στον κολυμβητή που το φοράει, είναι πιο καλύπτικό και σαν τιμή συνήθως πιο ακριβό από όλα τα άλλα ανδρικά μαγιό προπόνησης. Ταιριάζει σε κάθε σωματότυπο. 

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ ΜΑΓΙΟ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

Τα μαγιό προπόνησης χωρίζονται και σε κατηγορίες ανάλογα το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα. Υπάρχουν τα μαγιό αντοχής, που είναι φτιαγμένα από πολυεστερικά υλικά, πολυαμίδα κτλ και τα μαγιό που είναι μικρότερης αντοχής καθώς περιέχουν ελαστικά υλικά ινών όπως την ελαστάνη. Μπορείτε να βρείτε φθηνό μαγιό, μαύρο μαγιό κολύμβησης, μονόχρωμο μαγιό κολύμβησης και πολύχρωμο μαγιό κολύμβησης, αθλητικό μπικίνι και ολόσωμο μαγιό κολύμβησης. Εμείς στο Makesportsbetter σας προτείνουμε να επιλέγετε κυριώς τα μαγιό αντοχής, για το λόγο ότι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στο χρὀνο καθώς αντέχουν περισσότερο στην καθημερινή χρήση στο χλώριο. Τα μαγιό κολύμβησης με ελαστάνη είναι φθηνά μαγιό. Τα καλύτερα και πιο φθηνά μαγιό είναι της Arena, Speedo, BEYO SWIMWEAR, TYR, JAKED, FUNKITA, FUNKY TRUNKS, FINIS, Nike, Turbo. Εμείς στα καταστήματά μας διαθέτουμε όλων των ειδών μαγιό σε οικονομικές τιμές, επομένως θα βρείτε φθηνά μαγιό σε καλή ποιότητα.